De geschiedenis van BMW Motorsport: successen op de racebaan


Categories :

BMW Motorsport: de geschiedenis van een race-icoon

BMW Motorsport is een van de meest iconische namen in de wereld van de autosport. Het merk heeft een rijke geschiedenis en heeft door de jaren heen talloze successen behaald op de racebaan. In dit artikel zullen we een kijkje nemen in de geschiedenis van BMW Motorsport en enkele hoogtepunten uit het verleden bespreken.

De geschiedenis van BMW Motorsport begint in 1972, toen het bedrijf besloot om serieus te gaan racen. Het eerste grote succes kwam in 1973, toen BMW de Europese Touring Car Championship won met de legendarische BMW 3.0 CSL “Batmobile”. Dit was het begin van een lange reeks successen voor BMW op het gebied van touringcar-races.

In 1975 maakte BMW zijn debuut in de Formule 1 met de Brabham-BMW BT44B, aangedreven door een viercilinder turbomotor. Het team behaalde dat seizoen drie podiumplaatsen en eindigde als vijfde in het kampioenschap voor constructeurs. In 1983 keerde BMW terug naar de Formule 1 als motorleverancier voor teams als Brabham, Arrows en Benetton. In deze periode behaalde BMW verschillende overwinningen en podiumplaatsen.

In de jaren ’80 werd BMW ook actief in sportscar-races, met name in het World Sportscar Championship (WSC). Het bedrijf ontwikkelde hiervoor verschillende raceauto’s, waaronder de BMW M1 Procar en later de legendarische BMW V12 LMR. In 1999 won BMW het WSC-kampioenschap met de V12 LMR en behaalde het team ook een overwinning in de 24 uur van Le Mans.

In de jaren ’90 en ’00 was BMW actief in verschillende raceklassen, waaronder de DTM, WTCC en American Le Mans Series. Het bedrijf behaalde talloze overwinningen en kampioenschappen in deze klassen, waaronder drie opeenvolgende DTM-titels van 2012 tot 2014.

Tegenwoordig is BMW nog steeds actief in verschillende raceklassen, waaronder de DTM en GT-races. Het bedrijf heeft ook zijn eigen merkencup, de BMW M2 Cup, waarin coureurs strijden met speciaal geprepareerde BMW M2’s.

Al met al heeft BMW Motorsport een rijke geschiedenis vol successen op de racebaan. Het merk heeft altijd gestreefd naar perfectie en innovatie, wat heeft geleid tot legendarische auto’s als de BMW 3.0 CSL “Batmobile”, de Brabham-BMW BT44B en de BMW V12 LMR. We kunnen niet wachten om te zien wat voor successen BMW nog zal behalen in de toekomst!

 

6 Veelgestelde Vragen over BMW Motorsport: Van Geschiedenis tot Onderdelen Kopen

 1. Wat is BMW Motorsport?
 2. Waar kan ik BMW Motorsport-onderdelen kopen?
 3. Hoeveel kost een BMW Motorsport-auto?
 4. Waar vind ik informatie over de geschiedenis van BMW Motorsport?
 5. Welke modellen hebben betrekking op BMW Motorsport?
 6. Is er een officiële website voor BMW Motorsport?

Wat is BMW Motorsport?

BMW Motorsport is de race- en prestatieafdeling van BMW. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van raceauto’s en motoren voor verschillende raceklassen, waaronder de DTM, GT-races en merkencups. BMW Motorsport heeft een rijke geschiedenis in de autosport en heeft door de jaren heen talloze successen behaald op de racebaan. Het bedrijf heeft altijd gestreefd naar perfectie en innovatie, wat heeft geleid tot legendarische auto’s als de BMW 3.0 CSL “Batmobile”, de Brabham-BMW BT44B en de BMW V12 LMR. Naast het racen is BMW Motorsport ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van high-performance straatauto’s onder het label “M” (bijvoorbeeld M3, M5).

Waar kan ik BMW Motorsport-onderdelen kopen?

Als je op zoek bent naar BMW Motorsport-onderdelen, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Officiële BMW-dealer: De meeste BMW-dealers bieden BMW Motorsport-onderdelen aan. Je kunt contact opnemen met je lokale dealer om te zien welke onderdelen ze beschikbaar hebben en of ze kunnen bestellen wat je nodig hebt.
 2. Online retailers: Er zijn verschillende online retailers die BMW Motorsport-onderdelen verkopen, zoals Turner Motorsport, BimmerWorld en ECS Tuning. Deze retailers hebben vaak een breed assortiment aan onderdelen en kunnen wereldwijd verzenden.
 3. Gespecialiseerde winkels: Er zijn ook gespecialiseerde winkels die zich richten op BMW-voertuigen en -onderdelen, waaronder BMW Motorsport-onderdelen. Deze winkels hebben vaak een diepgaande kennis van de producten die ze verkopen en kunnen advies geven over welke onderdelen het beste bij jouw specifieke behoeften passen.
 4. Tweedehands marktplaatsen: Als je op zoek bent naar gebruikte BMW Motorsport-onderdelen, kun je kijken op tweedehands marktplaatsen zoals eBay of Craigslist. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kopen van tweedehands onderdelen en ervoor te zorgen dat de verkoper betrouwbaar is voordat je iets koopt.

Ongeacht waar je besluit om BMW Motorsport-onderdelen te kopen, zorg ervoor dat je de juiste onderdeelnummers hebt en dat de onderdelen compatibel zijn met jouw specifieke BMW-model. Door de juiste onderdelen te kiezen en deze correct te installeren, kun je ervoor zorgen dat jouw BMW optimaal presteert op de weg of op het circuit.

Hoeveel kost een BMW Motorsport-auto?

De prijs van een BMW Motorsport-auto varieert afhankelijk van het model en de specificaties. BMW Motorsport produceert verschillende modellen, waaronder raceauto’s voor verschillende raceklassen en speciale straatversies van BMW M-modellen.

Een BMW M2 CS Racing, die is ontworpen voor klantenteams die willen racen in de GT4-klasse, heeft bijvoorbeeld een prijskaartje van ongeveer € 95.000. Een BMW M4 GT3, die is ontworpen voor klantenteams die willen racen in de GT3-klasse, heeft een prijskaartje van ongeveer € 415.000.

Speciale straatversies van BMW M-modellen, zoals de BMW M3 CS of de BMW M4 GTS, hebben ook hogere prijzen dan standaardmodellen. De prijzen variëren afhankelijk van de specifieke configuratie en opties.

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen alleen betrekking hebben op de aanschafkosten van de auto’s zelf en dat er nog bijkomende kosten zijn zoals onderhoud en reparaties. Bovendien zijn deze auto’s vaak niet geschikt voor dagelijks gebruik en zijn ze bedoeld voor gebruik op het circuit of als verzamelobject.

Kortom, de prijs van een BMW Motorsport-auto hangt af van het specifieke model en de specificaties ervan. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw lokale BMW-dealer of met BMW Motorsport zelf voor meer informatie over specifieke modellen en hun prijzen.

Waar vind ik informatie over de geschiedenis van BMW Motorsport?

Er zijn verschillende bronnen waar je informatie kunt vinden over de geschiedenis van BMW Motorsport. Hier zijn enkele suggesties:

 1. BMW Group Archives: De officiële archieven van BMW bevatten een schat aan informatie over de geschiedenis van het bedrijf, inclusief de race-activiteiten. Je kunt contact opnemen met het archief om toegang te krijgen tot documenten, foto’s en andere materialen.
 2. BMW Motorsport website: Op de officiële website van BMW Motorsport vind je veel informatie over het verleden en heden van het merk in de autosport. Er zijn artikelen, foto’s en video’s beschikbaar die verschillende aspecten van de geschiedenis behandelen.
 3. Boeken over BMW Motorsport: Er zijn verschillende boeken geschreven over de geschiedenis van BMW in de autosport, waaronder “BMW Motorsport – From the 328 to the Le Mans-winning M3” door Thomas Nehlert en “BMW M Power: The History of BMW M Performance Cars” door Anthony Pritchard.
 4. Autosport tijdschriften en websites: Autosport publiceert regelmatig artikelen over de geschiedenis van verschillende race-teams en merken, waaronder BMW Motorsport. Je kunt ook terecht op autosportwebsites zoals motorsport.com of racefans.net voor nieuws, analyses en achtergrondverhalen.

Met deze bronnen kun je een goed beeld krijgen van de rijke geschiedenis van BMW Motorsport en alle successen die het merk heeft behaald op de racebaan.

Welke modellen hebben betrekking op BMW Motorsport?

BMW Motorsport heeft betrekking op verschillende modellen, die speciaal zijn ontworpen en gebouwd voor de autosport. Enkele van de meest iconische BMW Motorsport-modellen zijn:

 1. BMW M1 Procar: Dit was een raceversie van de BMW M1, die speciaal werd gebouwd voor het Procar-kampioenschap in de jaren ’70 en ’80.
 2. BMW 3.0 CSL “Batmobile”: Dit was een raceversie van de BMW 3.0 CS, die werd ontwikkeld voor het Europese Touring Car Championship in 1973.
 3. BMW E30 M3: Dit was een homologatiespecial, gebouwd om te voldoen aan de regels van het World Touring Car Championship in 1987.
 4. BMW V12 LMR: Dit was een prototype-raceauto die werd gebouwd voor het World Sportscar Championship en Le Mans in 1999.
 5. BMW E46 M3 GTR: Dit was een raceversie van de BMW E46 M3, die werd gebruikt in verschillende GT-raceseries zoals de American Le Mans Series en de FIA GT-kampioenschappen.
 6. BMW Z4 GT3: Dit is een GT-raceauto die momenteel wordt gebruikt in verschillende raceseries over de hele wereld, waaronder de Blancpain GT Series en het VLN Endurance Championship op de Nürburgring.

Naast deze modellen heeft BMW ook verschillende andere auto’s geproduceerd met Motorsport-invloeden, zoals de BMW M5 en M6-modellen met Motorsport-pakketten en -upgrades. Deze auto’s hebben niet dezelfde race-specifieke modificaties als bovengenoemde modellen, maar zijn wel geïnspireerd op het succes van BMW in de autosport.

Is er een officiële website voor BMW Motorsport?

Ja, er is een officiële website voor BMW Motorsport: www.bmw-motorsport.com. Deze website biedt nieuws, informatie en updates over het BMW Motorsport-team en hun activiteiten in verschillende raceklassen, waaronder de DTM, GT-races en merkencups. Op de website vindt u ook informatie over de geschiedenis van BMW Motorsport, evenals foto’s en video’s van races en evenementen.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.